Make your own free website on Tripod.com

 Nama:                        Latihan Tambahan Bahasa Melayu Tahun 4                                  

 

Arahan : Isikan Tempat Kosong dengan perkataan yang sesuai

Text Box: PENCEMARAN
 
          Negara kita sudah kerap kali (                               ). Apabila 
(              ) berlaku,ruang udara negara kita menjadi kelam. Penglihatan kita terbatas. (Alam sekeliling) kita dipenuhi debu dan kekotoran yang terpaksa kita sedut.
 
          Jerebu dikatakan berpunca daripada (pembakaran) secara terbuka yang dilakukan di tapak binaan dan di ladang. Jerebu juga berpunca daripada pebebasan asap yang berlebihan oleh kilang dan kenderaan serta pembebasan debu oleh projek (pembinaan) dan kegiatan (kuar      i). Sementara itu kebakaran hutan secara besar-besaran di Sumatera dan Kalimantan turut (memburukan) keadaan
 
          Tidak dapat dinafikan bahawa jerebu membawa pelbagai (kemudaratan) kepada kita. Yang paling ketara ialah jerebu menjejaskan (kesihatan   ). Semasa jerebu (melanda)   ) negara kita,lebih banyak orang mendapatkan rawatan di hospital dan klinik-klinik swasta. Kebanyakannya dirawat kerana mengalami perit tekak, pedih mata,batuk dan penyakit-penyakit yang berkaitan dengan (   rnafasan). Kanak-kanak pula diserang (ruam              ) dan gatal-gatal badan. Selain itu, jerebu turut menjejaskan daya pengeluarn negara. Banyak orang tidak dapat bekerja kerana tidak mahu kesihatan mereka (terjejas           ).
 
          Sehubungan itu,kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk mengatasi masalah tersebut. Antaranya termasuk (melarang ) orang ramai melakukan pembakaran secara terbuka. Pihak berkuasa tempatan turut diarah untuk meningkatkan (penguatkuasaan) )bagi mengelakkan sebarang kegiatan yang boleh membawa kepada pencemaran udara.
 
Bevel: Submit